Educatieve onderwerpen

Alles wat u altijd al wilde weten over diamanten, maar niet durfde te vragen.

Diamant is een vaste vorm van het element koolstof met zijn atomen gerangschikt in een kristalstructuur die diamant kubiek wordt genoemd.

De meeste natuurlijke diamanten hebben een leeftijd tussen 1 miljard en 3,5 miljard jaar. De meeste zijn gevormd op een diepte tussen 150 en 250 kilometer (93 en 155 mijl) in de aardmantel, hoewel een paar van wel 800 kilometer (500 mijl) diepte zijn gekomen. Onder hoge druk en temperatuur hebben koolstofhoudende vloeistoffen verschillende mineralen opgelost en vervangen door diamanten. Veel recenter (honderden tot tientallen miljoen jaar geleden) werden ze door vulkaanuitbarstingen naar de oppervlakte gebracht en afgezet in stollingsgesteenten die bekend staan als kimberlieten en lamproieten.

Diamanten worden gevonden in meer dan 30 verschillende landen op zowel het noordelijk als het zuidelijk halfrond, maar slechts 10 van deze landen vallen op door de hoeveelheid diamanten die ze produceren.

Tijdens de middeleeuwen en daarna bloeide de joodse diamanthandel op. Het was Joden verboden land te kopen of landbouw te bedrijven, daarom werden ze gedwongen tot andere beroepen zoals bankieren, handel en het slijpen en verhandelen van diamanten en edelstenen. Slijpen vereist niet veel ruimte of apparatuur. Dat veranderde echter eind jaren 80 en begin jaren 90 toen Ramesh Mehta, een van de pioniers van de Antwerpse Indiase gemeenschap, bijna vijftig families uit India hielp bij het opzetten van hun bedrijf in Antwerpen. 90 procent van de wereldhandel in diamanten. De Jaïn profiteerden toen al snel van twee sleutelfactoren om de gesloten wereld van Antwerpen binnen te gaan. Ze specialiseerden zich in kleinere stenen van lagere waarde, met behulp van goedkope arbeidskrachten en de uitstekende vaardigheid van Surat's diamantslijpers om -tegenwoordig- meer dan 90% van alle diamanten wereldwijd te slijpen. Kortom, de Gujarati's konden in roepies fabriceren en in dollars verkopen. De Indiërs boden ook langere kredieten aan aan de juweliers om de concurrentie te ondermijnen, en bovendien spraken bijna alle Gujarati's die voet aan de grond probeerden te krijgen in Antwerpen Engels, de wereldtaal van diamanten. Niemand kon de Indiërs nog tegenhouden.

‘When you know, you know, zei een vader tegen zijn zoon op de vooravond van zijn huwelijk. Ik weet niet zeker in welke film het was, maar ik herinner me de woorden en hoeveel waarheid ze bevatten.

Dus dan en alleen dan weet je dat je klaar bent om De Vraag te stellen

Begin nu eerst na te denken over je budget dat volgens velen nog steeds twee maandsalarissen zou moeten zijn. Kies vervolgens uit de volgende vier opties:

- Old school, geen risico:

De eenvoudige Tiffany-stijl solitaire met een ronde briljant geslepen diamant die bij uw budget past. Zorg ervoor dat je weet welke kleur goud ze verkiest; geel, roze of wit. Of misschien houdt ze van platina?

- Old school, enig risico:

Betrek haar beste vriendin of moeder om erachter te komen welke vorm van diamant of welk ringontwerp ze waarschijnlijk verkiest

- Semi-old school, geen risico:

Koop de diamant, zorg ervoor dat deze mooi wordt gepresenteerd in een speciaal doorzichtig doosje en vertel haar dat het haar vrij staat om elk ontwerp te kiezen dat ze leuk vindt. Zorg ervoor dat je de juiste vorm kiest, of het nu een ronde briljant of een fantasievorm is.

- Nieuwe school (en daar heb ik persoonlijk een hekel aan):

Geef haar een cheque met een cijfer erop en vertel haar dat ze elke diamant en elk ontwerp kan kopen die ze leuk vindt. Doodt echter de magie.

Zorg ervoor dat je wat onderzoek hebt gedaan naar wie je zult bezoeken. Vermijd winkels die je naar binnen proberen te lokken en die kortingen geven nog voordat je zelfs maar een woord hebt gezegd. Vermijd trouwens alle winkels die je 30+% korting geven. Waarom? Omdat ik het zeg. Met meer dan 40 jaar carrière, ben ik gaan begrijpen hoe het er vaak in deze branche aan toe gaat.

Vermijd winkels die u vage antwoorden geven over hun retourbeleid; niet alleen over de komende 14-30 dagen, maar ook wanneer de verloving geen succes werd, bijvoorbeeld over een jaar. Vermijd winkels die u alleen diamanten of diamanten ringen verkopen met hun eigen persoonlijke ‘certificaten’. Dat is belangenverstrengeling.

Zorg ervoor dat de diamant vergezeld gaat van een onafhankelijk rapport van HRD, IGI (wanneer <1.00ct) of GIA.Geen anderen, dat is het.

Zorg ervoor dat de diamant met een laser is gegraveerd op de buitenrand met het nummer van het rapport. Vraag de winkelier om dit nummer op zijn microscoop te tonen.

En als je nog twijfelt, slaap er dan een nachtje over.

De waarde van een diamant is gebaseerd in USD(!) op basis van het karaatgewicht, de kleur, de zuiverheid en de slijpvorm; de zogenaamde 4 C's.

En was het maar zo makkelijk..

Kijk, veel andere feiten zullen soms een substantiële impact hebben op de waarde van de diamant, zoals:

- Is het 'gedolven' of door de mens gemaakt

- Het fluorescentieniveau in de diamant, en wanneer 'Medium' of 'Strong'; is het zichtbaar of niet? (melkachtig)

- Het exacte gewicht (vermijd ten alle prijzen 1.00ct-2.00ct, enz.)

- Het lab, dat het certificaat afgeeft

- De leeftijd van het certificaat

- Eventuele ‘opmerkingen’ op het certificaat

- De geografische oorsprong van de diamant (alleen voor insiders vrees ik)

- De aard en positie van de inclusie (vooral wanneer Si1 of Si2) Een Si-insluiting met een zwarte ‘vlek’ in het centrum van de steen kan met 20% korting worden verkocht in vergelijking met een witte 'feather' Si aan de zijkant van de steen. De eerste is zichtbaar op het blote oog, terwijl de laatste niet zichtbaar is.

- Wanneer Fancy-cut; de vorm van de diamant. Ongeacht wat er op het certificaat staat. Naar onze ervaring worden 8 van de 10 fantasiegeslepen diamanten gefabriceerd om een maximaal gewicht te behouden, vaak ten koste van de mooie vorm van de diamant.

Soms.

- Diamanten worden verhandeld in USD. Dollar gaat omhoog, uw investering gaat omhoog. Kan natuurlijk ook de andere kant ingaan

- Het hangt allemaal af van wie u de diamant heeft gekocht en met wat voor soort retourbeleid u beiden bent overeengekomen. Wees niet bang om dit met de verkoper te bespreken. Ik weet dat je met hoge verwachtingen een liefdesverhaal ingaat, maar uit cijfers blijkt helaas dat niet alle koppels bij elkaar blijven.

- Een merkjuweel kost je nou ja, het merk, en geeft je geen garantie op je geld terug als je het weer te koop aanbiedt.

Allereerst zijn in het laboratorium gekweekte diamanten net zo echt als diamanten die uit de aarde worden gewonnen.In het laboratorium gekweekte diamanten zijn in alle opzichten identiek aan diamanten die uit de aarde zijn gewonnen, behalve dat ze in een laboratorium werden gekweekt. Ze hebben dezelfde chemische, fysische en optische eigenschappen als gedolven diamanten en wanneer ze worden geslepen, vertonen ze hetzelfde vuur, dezelfde sprankeling en schittering.

Maar één ding is zeker (wat zo'n vijf jaar geleden niet zeker was); ze zijn hier en blijven hier, en wel om twee redenen:

- Prijs. Neem gemiddeld 50% van een gedolven diamantprijs. Dit zal sommigen overtuigen om een in het laboratorium gekweekte diamant te overwegen. Anderen, wiens budget hen anders nooit zou toelaten om een diamant te kopen, zullen nu toegang krijgen tot een diamantmarkt.

- Een 13x kleinere ecologische voetafdruk in vergelijking met een gedolven diamant. Zeer aantrekkelijk voor Millennials, en waarschijnlijk nog aantrekkelijker voor de volgende Gen-Z.

Hoewel, als ik een van mijn enquêtes houd, kiezen de meeste vrouwen nog steeds voor 'the real thing'.

Er zijn twee belangrijke productiemethoden voor in het laboratorium gekweekte diamanten.

- HPHT-proces (High Pressure High Temperature), dat de groeiomgeving van natuurlijke diamant simuleert met behulp van een grote pers, waarbij temperaturen van rond de 1400 graden C en drukken van 6 GPa worden gegenereerd.

- CVD (Chemical Vapour Deposition) die koolstofrijke gassen afbreekt met behulp van een microgolfplasma, waardoor de vrije koolstof geforceerd wordt te kristalliseren als diamant op de substraten op de bodem van de reactor.

Het schoonhouden van uw diamanten ring is essentieel als u wilt dat deze optimaal schittert. De ‘film’ van lotions, poeders en uw eigen huidoliën zullen stenen dof maken en hun schittering verminderen. Zoals we al eerder zeiden, je zult versteld staan hoeveel een lichte film de schittering van de steen maar ook de kleur kan beïnvloeden, waardoor het er groezelig uitziet.

Het is gemakkelijk om je ringen schoon te houden:

Om je ringen schoon te maken, was je ze met warm, schuimend water. Dit is misschien wel de eenvoudigste en gemakkelijkste manier om elk soort sieraad schoon te maken. Zet een kleine kom met warm, schuimend water klaar met een mild vloeibaar wasmiddel (vermijd agressieve schoonmaakmiddelen). Week je ring een paar minuten en poets dan voorzichtig met een wenkbrauwborstel of een oude, zachte tandenborstel, waarbij je het stuk ondergedompeld houdt in het schuimende water. Spoel grondig af onder stromend water (zorg ervoor dat de afvoer is afgesloten - sommigen geven er de voorkeur aan om sieraden in een zeef te doen voordat ze onder stromend water worden geplaatst) en dep ze droog met een zachte, pluisvrije doek of keukenrol.

Zelfs als je je ring niet draagt tijdens het sporten, kunnen normale dagelijkse activiteiten - bijvoorbeeld aan stof blijven haken - de pootjes van de ring vervormen, waardoor je steen eruit dreigt te vallen.

We raden aan om regelmatig te controleren of die pootjes nog veilig zijn. We zouden daarom graag willen dat u minstens eens in de 12-18 maanden terugkomt om de ring een servicebeurt te geven om die daarna weer als nieuw op te halen. We kijken dan of de diamanten nog goed vastzitten en schoon zijn en we polijsten daarna opnieuw aangezien alle metalen door gebruik slijten, of gekrast zijn. Daar zijn overigens geen kosten aan verbonden – het enige nadeel is dat je de ring ca. een week kwijt bent.

Tegelijkertijd zorgen we er ook voor dat uw taxatierapport nog up-to-date is en indien nodig geven we graag een nieuwe uit.

- Geel goud is meestal een combinatie van puur goud, zilver en koper. Bij 18kt is 75% puur goud, 20% zilver en 5% koper

- witgoud is een legering gecombineerd met metalen zoals palladium, nikkel of zilver. Nikkel is echter al een aantal jaren verboden vanwege de allergie die met name dames daarvan kunnen ondervinden.

-Roségoud bevat een koper- (12,5%) en zilverlegering (12,5%). Het wordt ook wel roze goud genoemd.

- Rood goud bevat 5% zilver en 20% koper.

950PT: het soortelijk gewicht is zwaarder en dichter zodat het zwaarder aanvoelt dan goud 18k witgoud is daarom lichter dan platina

Welke is duurzamer?

Hoewel het waar kan zijn dat platina harder is dan goud in zijn puurste vorm, wordt 18kt witgoud gemengd met andere metalen, meestal palladium, zilver en koper om het harder te maken. Dit resulteert in 18kt witgoud dat harder is dan platinalegeringen, die meestal voor 95% uit platina bestaan.

  • Beide zijn duurzaam en beide zijn onderhevig aan slijtage...

Hoe zit het met de prijs?

Nu de spotprijs van platina een stuk goedkoper noteert dan goud (begin 2023), vragen veel mensen ons waarom platina nog steeds duurder is dan wit goud. Hiervoor zijn vier belangrijke redenen:

  • Platina kent een groter soortelijk gewicht en er is dus meer materiaalgewicht nodig om dezelfde ring te produceren dan witgoud.
  • Platinalegeringen die in sieraden worden gebruikt, zijn zuiverder. Aangezien de meeste platinalegeringen voor 95% uit platina bestaan en 18kt witgoud voor 75% uit goud bestaat, is er minder goud nodig om een 18kt witgouden ring te produceren.
  • Platina is moeilijker om mee te werken en heeft vaak een juwelier met ervaring nodig om goed werk te leveren.Daarom zijn de arbeidskosten ongeveer 20% hoger dan bij wit goud.
  • Platina kan niet worden hergebruikt en opnieuw worden gesmolten zoals wit goud. Daarom moeten alle restjes en vijlsel naar een raffinaderij worden gestuurd, wat erg duur is.

Hoe zit het met het onderhoud?

Beide metalen zijn voorwerp van slijtage. Beide hebben uiteindelijk op de een of andere manier onderhoud nodig.

PT: te polijsten.

18k WG: polijsten, opnieuw ‘wit maken’ (gerhodineerde afwerking).

Voor klanten van DHJ is dit gratis.

Hoe zit het met krassen?

PT: Krassen gemakkelijker indien geplaatst in een ontwerp met veel hoogglans. Voordat platina zijn comeback maakte in de vroege jaren 90, werden de meeste platina ringen fijn met de hand afgewerkt en/of bezet met pavé diamanten.Er was dus heel weinig hoogglans. Met dit type ontwerp hebben platina ringen weinig onderhoud nodig om hun mooie uiterlijk te behouden, aangezien de pavé-gezette diamanten na verloop van tijd blijven schitteren en zelfs de binnenste delen van de gegraveerde gebieden onder het oppervlak liggen en ook hun glans behouden. Aan de andere kant zullen ringen met veel hoogglans voortdurend opnieuw moeten worden geserviced om hun oorspronkelijke hoogglans te behouden.

18k WG: Behoudt zijn glans langer dan platina.

Hoe zit het met kleur?

Sommige mensen houden van platina, terwijl anderen vinden dat het dofgrijs kan lijken in vergelijking met de glans van witgoud

PT: behoudt voor altijd dezelfde kleur. Wit is de natuurlijke kleur van platina

18k WG: Kan uiteindelijk heel lichtgeel worden, hoewel witgoud gemakkelijk opnieuw kan worden geplateerd met een laag rhodium.

De witte kleur van witgoud wordt veroorzaakt door geel goud te legeren met een wit metaal. Wij gebruiken palladium in ons witgoud. Palladium zit in dezelfde groep elementen als platina en is even waardevol.