Kennis over diamant: Slijpvorm

Om van de ruwe diamant steen te komen tot het geslepen juweel, is de bedreven hand van de ambachtsman onontbeerlijk. 

De kunst ligt hem in de verhoudingen. Indien deze ideaal zijn, zal de steen een uitzonderlijke schittering uitstralen. De vorm die aan de diamant wordt gegeven hangt af van de oorspronkelijke vorm van de ruwe steen. De meest begeerde vormen zijn : ovaal, rond, peer, smaragd, hart en de marquise (zie hiernaast). Alles hangt echter af van uw persoonlijke voorkeur.

NB: de vorm van een diamant is niet zijn slijpsel. Het slijpsel heeft betrekking op de interne verhoudingen die in de steen huizen en op de wijze waarop die geslepen worden. De meest gangbare vormen zijn briljant rond, ovaal, marquise, peer, prinses en smaragd. 

Diamant verhoudingen

Diamond excellent cutExcellent
Diamond very good cutVery Good
Diamond good cutGood
Diamond fair cutFair
Diamond poor cutPoor

 

Volgens mij zouden alle diamantairs en juweliers u inlichtingen moeten geven over de verhoudingen en het toegepaste slijpsel, meer bepaald over de diepte en de tafel (bovenste vlak) van de steen. Sommige doen het wel, vooral als het om een ronde diamant gaat, andere daarentegen "ontwijken" de vraag door slechts te vermelden dat het slijpsel steeds van zeer goede kwaliteit is.

In tegenstelling tot de kleur en de helderheid, bestaan er geen internationale normen voor het slijpsel, alhoewel dit laatste heel dikwijls doorslaggevend is voor de waarde van de steen. De meningen zijn overigens verdeeld over de meest gewenste verhoudingen. Soms ook worden slecht geslepen stenen als "voordeel aanbiedingen" verkocht.

 

Diamant vormen

Diamond shape round
Round
Diamond shape princess
Princess
Diamond shape pear
Pear
Diamond shape marquise
Marquise
Diamond shape emerald
Emerald

 

Diamond shape heart
Heart
diamond cut oval
Oval
diamond cut cushion
Cushion
diamond cut asscher
Asscher
diamond cut trillion
Trillion

 

Opmerking : Wanneer u twee stenen die dezelfde graad en dezelfde vorm hebben zou vergelijken zonder rekening te houden met het slijpsel, zal uw keuze mank lopen.
Persoonlijk informeer ik mijn klanten over al die aspecten bij elke aankoop want ik ben van mening dat de relatie die zo ontstaat tussen mij en mijn klant doorslaggevend is voor de aankoop van 'de perfecte diamant'.