Kennis van diamant: Kleur

Van de geringste gele tot bruine kleuring, tot het meest uitzonderlijke roze, via het blauw, het groen en alle andere kleuren die gekend staan als "fancies", is het nog steeds de onzichtbare (witte) kleur die het meest begeerd is. Een kleurloze diamant laat alle wit licht door zich heengaan en versplintert het in weergaloze regenboog-kleuren. 

NB: in 1987, heeft Sotheby’s, wegens zijn zeldzaamheid, een paars-roze diamant van .95 karaat kunnen veilen voor 800.000 $

De meest verhandelde diamanten zijn kleurloos of lichtgeel getint. Er bestaan slecht 25 elementen die de zuiverheid van diamanten aantasten. Eigenlijk is een diamant voor 99,95 % pure carbon. De elementen die de kleur beïnvloeden zijn:

  • stikstof ... geel
  • borium ... blauw
  • kristallijne-onzuiverheden ... roze, bruine en rode
  • natuurlijke straling ... groen

Sommige diamanten zijn fluorescerend, andere gloeien soms zelfs. De fluorescentie ontstaat door een reactie van het licht met de atomen van de steen. Meestal heeft ze een blauwe kleur.
De fluorescentie moet getoond en uitgelegd worden bij de aankoop, soms kan ze zelfs dienen als identificatie van de steen.

 

Om de kleur te bepalen gebruiken de specialisten "type stenen" (die geijkt en geregistreerd zijn in de laboratoria van het GIA),
wit licht en aangepaste technieken.
De volgende grafiek toont de kleurgraden vanaf kleurloos (wit) tot geel en vermeldt de tussenliggende schalen.

 

diamond color D-FD(0+) - F(1+) 
Kleurloos uitzonderlijk wit
diamond color G-JG(1) - J(1) 
Bijna kleurloos
diamond color K-MK(5) - M(7) 
Licht gekleurd
Diamant kleur n-rN(8) - R(12)
Licht gekleurd geel
diamond color S-ZS(13) - Z(20) 
Licht geel - Geel